Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Terorizmas pasaulyje įgauna naujas formas

Terorizmas pasaulyje įgauna naujas formas
2015-09-29

Antradienis, rugsėjo 29 d. (Niujorkas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė vizito Niujorke metu susitiko su JAV Prezidentu Baracku Obama ir dalyvavo jo organizuotame renginyje, skirtame kovai su terorizmu.

„Terorizmas įgavo naują – dar grėsmingesnį veidą, kurio vardas – ISIS. Vienintelis atsakas jam – sutelktos ir vieningos visų šalių pastangos sustabdyti šios piktos pasaulį naikinančios jėgos sklaidą. Terorizmas neturi sienų, todėl nė viena valstybė negali likti nuošalyje. Tai viso pasaulio problema, kurią privalome spręsti kartu“, – sakė šalies vadovė.

Šalies vadovės teigimu, nors terorizmo mastas išlieka didelis, pasaulis neturi leistis įbauginamas. Tarptautinės bendruomenės pareiga – rasti efektyviausią būdą, kaip nugalėti terorizmą.  

Skaičiuojama, kad iš 25 tūkst. ISIS gretose kovojančių „užsienio kovotojų“ 4 tūkstančiai atvyko iš Europos. Daugiau kaip pusę tūkstančio kovotojų iš Senojo žemyno sudaro moterys. Todėl, pasak Prezidentės, be visų įprastų priemonių – teroristų finansavimo pažabojimo, jų judėjimo stebėsenos ar keitimosi žvalgybos duomenimis – reikia įtraukti moteris rengiant ir įgyvendinant visas kovos su terorizmu strategijas ir priemones.

Lietuva yra tvirtai įsipareigojusi remti kovos su ISIS koaliciją ir bendras pastangas imtis prevencinių veiksmų. Mūsų šalies ekspertai prisijungė prie tarptautinės grupės, kovojančios su propaganda, Lietuva teikia medicininę pagalbą Irakui.

Prie tarptautinės koalicijos kovoti su ISIS jau prisijungė 62 pasaulio šalys.