Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prezidentės iniciatyva – pasaulio dėmesys moterų padėčiai konfliktų zonose

Prezidentės iniciatyva – pasaulio dėmesys moterų padėčiai konfliktų zonose
2015-09-29

Antradienis, rugsėjo 29 d. (Niujorkas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmininkaujanti Pasaulio moterų lyderių tarybai, surengė neformalią aukšto lygio diskusiją, kuria siekiama atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į moterų padėtį karinių konfliktų niokojamose šalyse ir padėti karus Gruzijoje ir Ukrainoje išgyvenusioms moterims.

Diskusijoje dalyvavo Gruzijos Prezidentas Georgijus Margvelašvilis, Kroatijos Prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, kiti politikai, tarptautinių organizacijų atstovai. Susitikimo metu nelaisvėje Rusijoje laikomos Ukrainos pilotės Nadios Savčenko sesuo Vira Savčenko perskaitė specialiai renginiui parašytą savo sesers laišką. Renginio dalyviams vaizdo sveikinimą atsiuntė ir buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

„Per karus ir ginkluotus konfliktus labiausiai nukenčia silpniausia visuomenės grandis – moterys ir vaikai. Moterys yra priverstos bėgti nuo karo žiaurumų, patiria seksualinę prievartą, skurdą, tampa prekybos žmonėmis aukomis. Negalime užmerkti akių ir nematyti šių nusikaltimų“, – sakė Prezidentė.

Vien Ukrainoje ir Gruzijoje daugiau nei 1,6 milijono žmonių buvo priversti palikti savo namus. Du trečdaliai jų – moterys ir vaikai. Prezidentės teigimu, siekiant atkurti taiką ir stabilumą, būtina atsižvelgti į šių moterų padėtį, joms kylančias grėsmes ir padėti joms įsikurti naujuose namuose.

Lietuva jau dabar aktyviai prisideda prie pagalbos karus Gruzijoje ir Ukrainoje išgyvenusioms moterims. Mūsų šalis įgyvendina vystomojo bendradarbiavimo projektus, kurie padeda moterims įgyti naujų, darbo rinkai reikalingų įgūdžių, šviečia visuomenę apie konfliktą patyrusių moterų padėtį ir jų teises. Bendra tokių šiais metais įgyvendinamų projektų vertė – daugiau nei 30 tūkstančių eurų.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog moterys svariai prisideda prie ginkluotų konfliktų padarinių suvaldymo. Ukrainoje, Gruzijoje ir kitose šalyse moterys padeda atkurti sugriautus miestus ir bendruomenes, rūpinasi pabėgėliais ir sužeistaisiais. Dėl to itin svarbu sudaryti galimybes moterims aktyviai dalyvauti atkuriant taiką ir sprendžiant ginkluotus konfliktus. Jungtinių Tautų duomenimis, 1992–2011 metais moterys sudarė tik 9 procentus taikos derybininkų visame pasaulyje.