Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba apie privalomosios Tarptautinio Teisingumo Teismo jurisdikcijos pripažinimo svarbą

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba apie privalomosios Tarptautinio Teisingumo Teismo jurisdikcijos pripažinimo svarbą
2015-09-29

Jūsų Didenybe, Pone Prezidente, Ekscelencijos, Ponai ir ponios,

taikus ginčų sprendimas, teisės viršenybė ir valstybių atsakomybė už tarptautinei teisei prieštaraujančius veiksmus buvo ir net po 70 metų išlieka pamatinėmis vertybėmis, remiantis kuriomis buvo įsteigtos Jungtinės Tautos.

Akivaizdu, kad be tarptautinės teisės neįmanoma užtikrinti tarptautinės taikos, saugumo ir teisingumo. Tačiau teisingumas pagal tarptautinę teisę vis dar yra didžiausias mūsų laikų iššūkis.

Tarptautiniam Teisingumo Teismui patikėta pagrindinė atsakomybė už tarptautinio teisingumo tarp valstybių užtikrinimą. Teismo jurisdikcija remiasi valstybių sutikimu – tai yra didžiausias trūkumas.

Kaip pagrindinė teisminė Jungtinių Tautų institucija, Teismas dalyvauja pasauliniame valdyme, prisidėdamas prie taikaus tarptautinių ginčų sprendimo.

Tačiau valstybėms patikėtas esminis vaidmuo nulemiant tarptautinio teisingumo vietą pasaulio politikoje. Nevalstybinių darinių tapimas tarptautinės teisės subjektais pakeitė tarptautinių ginčų pobūdį. Dėl šios priežasties tarptautinės bendruomenės pastangos kovoje su nebaudžiamumu privalo reikalauti atskaitomybės iš visų valstybės subjektų ir nevalstybinių darinių.

Siekiant tarptautinio teisingumo tikslo, būtinos nuoseklios visų Jungtinių Tautų valstybių narių pastangos įgyvendinant teisės viršenybės principą. Būdama Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nare, Lietuva nuolat kelia atsakomybės už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus klausimus, moterų ir vaikų apsaugą ginkluotų konfliktų metu.

Kartu su kitomis 10 Saugumo Tarybos narių mes pritarėme rezoliucijai dėl tarptautinio tribunolo, skirto MH17 atvejui ištirti, įsteigimo. Tvirtai tikime, jog kaltieji negali likti nenubausti už smurto veiksmus prieš civilius gyventojus.

Privalomosios Tarptautinio Teisingumo Teismo jurisdikcijos pripažinimas yra daugiau nei vien tik teisinis įsipareigojimas. Jis atspindi pakartotinį valstybės narės įsipareigojimą laikytis Jungtinių Tautų pagrindinių vertybių. Atėjo laikas kiekvienai Jungtinių Tautų valstybei prisiimti lemiamą vaidmenį kuriant mūsų taikią ateitį.