Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuva žengia į ekonomiškai stabilių valstybių klubą

Lietuva žengia į ekonomiškai stabilių valstybių klubą
2015-09-17

Ketvirtadienis, rugsėjo 17 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su aukšto lygio Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) delegacija, vadovaujama generalinio sekretoriaus pavaduotojos Mari Kiviniemi.

Įtakingiausios pasaulyje ekonominės organizacijos atstovų vizitas reiškia, jog prasidėjo pagrindinis Lietuvos stojimo į EBPO derybų etapas. Paraišką tapti EBPO nare Lietuva pateikė dar 1996 metais. Ją du kartus pakartojo 2002 ir 2012 metais. Pradėti derybas dėl narystės šioje organizacijoje mūsų šalis oficialiai pakviesta birželį šių metų pradžioje.

Pasak Prezidentės, narystė įtakingame pasaulio klube, kurio narėmis tampa tik ekonomiškai stabilios ir išsivysčiusios šalys, Lietuvai duos didelę politinę ir ekonominę naudą. Šalies vadovės teigimu, atsižvelgiant į EBPO ekspertų rekomendacijas, Lietuva turi atlikti nemažai namų darbų - stiprinti kovą su korupcija, reformuoti viešąjį sektorių ir užtikrinti efektyvų jo valdymą, gerinti socialinę bei užimtumo politiką, įvykdyti valstybės įmonių reformą.  

„Kvietimas pradėti derybas yra svarbus mūsų žmonių pasiekimų įvertinimas ir pripažinimas, jog Lietuva yra patikima ir pažangi valstybė. Tai taip pat geras postūmis mūsų valstybei pasitempti ir imtis veiksmų, kurie paskatintų pažangą bei žmonių gerovę“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, narystė EBPO padidins tarptautinių finansų rinkų pasitikėjimą Lietuva, paskatins mūsų šalies patrauklumą užsienio investicijoms. Taip pat pagerins skolinimosi reitingus ir sumažins skolinimosi kaštus. Visa tai atneš tiesioginę naudą tiek Lietuvos verslui, tiek šalies žmonėms, prisidės prie prekybinių ryšių plėtros.

Prezidentės teigimu, jau vien pats narystės derybų procesas skatina valstybės pažangą. Nes norint tapti EBPO nare privaloma pereiti griežtą atrankos procesą ir atitikti skaidrumo, konkurencingumo bei stabilumo kriterijus. Taip pat būtina suderinti savo nacionalinius teisės aktus su šios organizacijos teisine sistema, įgyvendinti svarbias reformas, skatinti ekonomikos ir mokslo progresą, inovacijų ir moderniųjų technologijų plėtrą.

Pasak šalies vadovės, Lietuvai tapus šio globalaus forumo nare, atsivers naujos galimybės geriau ginti savo nacionalinius interesus, padidės mūsų šalies matomumas pasaulyje ir bus geriau girdimas jos balsas tarptautinėje erdvėje.

EBPO narės yra JAV, Vokietija, Australija ir kitos stipriai ekonomiškai išsivysčiusios valstybės. Iš viso ši organizacija jungia 34 šalis.