Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Iššūkiams – bendras visos ES atsakas

Iššūkiams – bendras visos ES atsakas
2015-09-21

Pirmadienis, rugsėjo 21 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su ES vyriausiąja įgaliotine užsienio ir saugumo politikai Federica Mogherini. Susitikime kalbėta kaip kovoti su Europai kylančiais išoriniais iššūkiais, aptarta saugumo padėtis regione, pabėgėlių krizė.

„Šiandien Europai kaip niekada reikalinga vienybė. Situacija Ukrainoje vis dar įtempta, Rusija tebedemonstruoja karinę galią regione, o į Europą plūsta masinis pabėgėlių srautas. Reikalingas vieningas ir solidarus visos ES atsakas“, – sakė Prezidentė.

Prieš neeilinę EVT, kuri šaukiama skubos tvarka šį trečiadienį, šalies vadovė su F.Mogherini aptarė pabėgėlių krizę. Prezidentės teigimu, esame pasirengę solidariai ir geranoriškai priimti pabėgėlius, tačiau nepritariame privalomam ir nuolatiniam kvotų paskirstymo mechanizmui.

Pasak Prezidentės, vien tik pasidalindama 120 tūkstančių pabėgėlių ES krizės neišspręs. Būtina rasti sprendimus kaip apsaugoti ES išorės sieną ir efektyviai suvaldyti migracijos srautus. Masinis pabėgėlių antplūdis tapo  nekontroliuojamu stichiniu procesu, todėl reikalingos priemonės, kurios padėtų šalinti šios krizės priežastis.

Šalies vadovės teigimu, pakitusi geopolitinė situacija reikalauja atidžiai peržiūrėti ir atnaujinti ES saugumo strategiją, kurioje būtų numatytas atsakas ir į hibridinio karo grėsmes bei priešišką propagandą. Pirmąjį šio dokumento, kuris atitiktų realius saugumo iššūkius ir geopolitinius pokyčius, projektą Europos Išorės Veiksmų Tarnyba turi parengti dar šį rudenį.

Pasak Prezidentės, kova su priešiška propaganda, apie Europą skleidžiamu melu ir bandymais diskredituoti europietiškas vertybes šiuo metu yra tarp svarbiausių ES saugumo prioritetų. Lietuvos ir kitų ES narių iniciatyva Komisija parengė Strateginės komunikacijos planą, kurio tikslas ugdyti ES piliečių sąmoningumą ir atsparumą propagandai, didinti ES gebėjimus efektyviai reaguoti į dezinformaciją ir stiprinti nepriklausomą žiniasklaidą.

Šalies vadovės teigimu, taip pat labai svarbu įgyvendinti Rygos viršūnių susitikimo įsipareigojimus – iki šių metų pabaigos suteikti Gruzijai ir Ukrainai bevizį režimą ES, užtikrinti, kad ES ir Ukrainos laisvosios prekybos sutartis įsigaliotų jau nuo kitų metų pradžios, toliau išlaikyti griežtą Krymo aneksijos nepripažinimo politiką.