Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Geresnio pasaulio tikslai neturi būti popieriniai

Geresnio pasaulio tikslai neturi būti popieriniai
2015-09-28

Sekmadienis, rugsėjo 27 d. (Niujorkas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Jungtinių Tautų specialiajame renginyje, kuriame patvirtinta naujus iššūkius atitinkanti darnaus pasaulio vystymosi darbotvarkė 2015-2030 metams. Naujoje programoje numatyta 17 svarbiausių tikslų – skurdo ir bado mažinimas, kokybiškas švietimas ir sveikatos apsauga, lyčių lygybė, darnus valstybių vystymasis ir vartojimas, kova su klimato kaita.

„Tarptautinės bendruomenės dėmesio laukia nuo bado ir infekcijų mirštantys vaikai, nuo smurto kenčiančios moterys, 42 tūkst. kasdiena pabėgėliais tampančių žmonių, kas septintas gyvenantis skurde ir net nuo vartotojiško požiūrio nykstanti gamta. Visiems jiems reikia realios pagalbos, o ne popierinių, gyvenimo realijų neatitinkančių deklaracijų“, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, veiksmingas vystomasis bendradarbiavimas galėtų būti galinga jėga kovojant su žmonių saugumui kylančiomis grėsmėmis – terorizmu, kariniais neramumais, augančia migracija. JT pabėgėlių organizacijos duomenimis, pernai iš viso 60 milijonų žmonių pasaulyje buvo priversti palikti savo namus – tai yra tiek, kiek šiuo metu gyvena Italijoje ar didžiojoje Britanijoje. Jei pabėgėlius apgyvendintumėm vienoje valstybėje, ji būtų 24 pagal dydį valstybė pasaulyje.

Prezidentė akcentuoja, kad pabėgėlių krizė yra globali, o ne vien ES problema, prie kurios sprendimo turi prisidėti visa tarptautinė bendruomenė. Visos valstybės turi padėti nuo persekiojimo ir pavojaus gyvybei bėgantiems žmonėms – tai įpareigoja ir 1951 metų JT Ženevos konvencija.

Taip pat Prezidentė akcentuoja, kad tarptautinė bendruomenė turi labiau prisidėti prie demokratijos plėtros ir užtikrinimo karinių konfliktų krečiamose šalyse. Negalima pamiršti Ukrainos, kurios taikiam ir saugiam vystymuisi nuolat keliama grėsmė. JT parama yra būtina visiems, kurie siekia laisvės ir apsisprendimo teisės.

JT Generalinio Sekretoriaus kvietimu Prezidentė kartu su Čilės, Liberijos, Pietų Korėjos Prezidentėmis bei JT gerosios valios ambasadoriais prisijungė prie Tvaraus vystymosi darbotvarkės reklamos. Prezidentė reklaminiame klipe pristato vieną iš prioritetų – tvarų ekonominį augimą. Prie šio klipo taip pat prisijungė JT gerosios valios ambasadoriai – Nobelio taikos premijos laureatė Malala, aktoriai Daniel Craig ir Charlize Theron, muzikantas Stevie Wonder, mokslininkas Stephen Hawking.