Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Litvakų viešoji diplomatija svarbi Lietuvai

Litvakų viešoji diplomatija svarbi Lietuvai
2015-10-23

Trečiadienis, spalio 21 d. (Tel Avivas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Tel Avive atidarė pirmąjį istorijoje Izraelio litvakų forumą. Kreipdamasi į šaknų Lietuvoje turinčius žydus ir jų palikuonis, Prezidentė pabrėžė ypatingą litvakų indėlį kuriant Lietuvos ryšius su pasauliu ir pakvietė puoselėti tai, kas jungia lietuvių ir žydų tautas.

Litvakai – didelė ir garbinga žydų bendruomenė, turinti daugiau nei 600 metų istoriją. Daug jos atstovų padeda Lietuvą suartinti su valstybėmis, kuriose esama žydų diasporos. Ši viešoji diplomatija sėkmingai tarnauja Lietuvai – pristato mūsų šalį visame pasaulyje, padeda megzti ryšius su investuotojais.

„Lietuvos žydai ir jų palikuonys, pasaulyje garsėjantys litvakų vardu, atliko ypatingą vaidmenį kuriantis abiem valstybėms – ir Lietuvai, ir Izraeliui. Litvakai buvo, yra ir bus vieni aktyviausių Izraelio visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų. Jie aktyviai reiškėsi visuose demokratinės Lietuvos seimuose – tiek tarpukariu, tiek atkūrus mūsų šalies nepriklausomybę. Daug kultūros, mokslo ir verslo atstovų ir toliau kuria būtent Lietuvoje ar garsina gimtosios šalies vardą pasaulyje. Ateitis priklauso nuo mūsų geros valios ir bendrų pastangų, todėl kviečiu puoselėti ryšius, kurie mus jungia“, – sakė Prezidentė forumo atidarymo kalboje.

Prezidentė pabrėžė, kad litvakai neabejotinai prisideda ir prie perspektyvaus ekonominio bendradarbiavimo potencialo didinimo. Tai patvirtina šiuo metu Tel Avive vykstantis Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas, žymintis Lietuvos ir Izraelio glaudžių ekonominių santykių svarbą.

Valstybės vadovė pakvietė visus – ir Izraelyje, ir visame pasaulyje gyvenančius litvakus toliau puoselėti ryšius su Lietuva, kur jie yra visuomet laukiami tūkstančių draugiškų žmonių, pasiruošusių įgyvendinti bendras idėjas.

Izraelyje gyvena apie 200 tūkst. litvakų. Tarp jų – žymus valstybės veikėjas, buvęs Izraelio Prezidentas, Nobelio taikos premijos laureatas Shimonas Peresas, buvęs Izraelio Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Aharonas Barakas. Litvakas yra Izraelio Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu, o Prezidentas Reuvenas Rivlinas – garsaus Vilniaus Gaono mokinio palikuonis. Trys pirmieji Izraelio prezidentai taip pat buvo litvakai.

Prieš Tel Avive vykstantį Izraelio litvakų forumą Lietuvos Respublikos Prezidentė susitiko su Pasaulio žydų kongreso nariais.