Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas Vokietijos Federacinės Respublikos Prezidentui Joachimui Gauckui nacionalinės šventės ir Vokietijos suvienijimo 25-erių metų sukakties proga

Jūsų Ekscelencija,

savo ir visos Lietuvos žmonių vardu nuoširdžiai sveikinu Jus švenčiant Vokietijos nacionalinę šventę – Vienybės dieną – ir minint Vokietijos suvienijimo dvidešimt penkerių metų sukaktį. Šios reikšmingos ir visai Europai simboliškos sukakties proga Jums, Jūsų Ekscelencija, linkiu stiprybės ir ryžto puoselėjant Europos vertybes, o Jūsų šaliai ir visiems jos žmonėms – visapusiško saugumo, gerovės ir vienybės.

Europa ir visas pasaulis šiemet minėjo septyniasdešimties metų po Antrojo pasaulinio karo baigties sukaktį. Istorinė patirtis leido Europai aiškiai suvokti, kad žemynų skaldymas ir sienų statymas nėra tinkamas istorinės raidos kelias.

Mes Lietuvoje prisimename, kad Vokietijos Federacinė Respublika niekada nepripažino Lietuvos sovietinės okupacijos. Esame dėkingi už parodytą solidarumą ir Vokietijos žmonių simpatijas Lietuvos laisvės kovai. Mus jungia Berlyno sienos griūtis ir Baltijos kelias. Tai du Europos istorijai, Vokietijos vienybei ir Lietuvos nepriklausomybei reikšmingiausi istoriniai įvykiai.

Vokietijos pastangos ir ryžtingas palaikymas buvo ypač svarbūs siekiant, kad Europa būtų solidari ir vieninga, kad neliktų padalytos Europos ir kad po karo nuo Europos jėga atskirtos tautos sugrįžtų į demokratinių Europos valstybių šeimą.

Tikiu, kad mūsų vienybė padės efektyviai įveikti ir šiandien mums kylančius sudėtingus iššūkius ir likti ištikimiems mūsų bendroms vertybėms. Šiandienos iššūkių kontekste visos Europos Sąjungos šalys ir gyventojai turi progą dar kartą įvertinti svarbiausius europietiškumo principus, sąmoningai pasirinkti puoselėti ir stiprinti laisvės, demokratijos ir solidarumo dvasią.

Jūsų Ekscelencija, džiaugiuosi, kad jau daugiau nei du dešimtmečius mūsų šalys kaip partnerės ir sąjungininkės sėkmingai plėtoja abipusiu supratimu ir pagarba grįstą dvišalį Lietuvos ir Vokietijos politinį dialogą, visapusiškus mūsų prekybinius, kultūrinius ir visuomeninius ryšius.

Esu tikra, kad bendra demokratijos dvasia grįsta mūsų šalių tvirčiausia partnerystė tiek dvišaliu lygiu, tiek Europos Sąjungoje ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje prisidės prie mūsų valstybių ir visos Europos stiprinimo ir žmonių gerovės užtikrinimo.

Jūsų Ekscelencija, dar kartą sveikinu Jus ir visus Vokietijos žmones Vienybės dienos proga ir linkiu džiugaus minėjimo. Prašau priimti nuoširdžią pagarbą ir Lietuvos žmonių linkėjimus.