Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Smurto eskalacija nepateisinama

Smurto eskalacija nepateisinama
2015-10-20

Antradienis, spalio 20 d. (Ramala). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Palestinos Prezidentu Mahmoudu Abbasu. Prezidentė yra pirmoji Lietuvos vadovė, apsilankiusi Palestinoje. Susitikime daugiausia dėmesio skirta saugumo situacijai Artimųjų Rytų regione aptarti.

Lietuva, kaip ir visa tarptautinė bendruomenė, kviečia abi puses imtis neatidėliotinų veiksmų, kad būtų išvengta provokacijų ir smurto ir ieškoma naujų galimybių iš naujo pradėti taikos derybas.

Pasak Prezidentės, į Artimųjų Rytų taikos procesą turi įsitraukti ir tarptautinė bendruomenė. Lietuva, kaip JT Saugumo Tarybos nenuolatinė narė, pasirengusi padėti Palestinai ir Izraeliui grįžti prie politinio dialogo ir konstruktyvių derybų, nes tai vienintelis kelias pasiekti ilgalaikę taiką ir stabilumą regione, užtikrinti saugų gyvenimą žmonėms.

„Abejingai stebėti smurtą ir agresiją reiškia ją pateisinti. Visi esame atsakingi už taiką pasaulyje ir už savo žmonių saugumą“, – sako Prezidentė.

Lietuva jau dabar teikia konkrečią paramą demokratijai, pilietinei visuomenei, nevyriausybinių organizacijų gebėjimams stiprinti Palestinoje ir prisideda prie jos administracinių gebėjimų stiprinimo. Mūsų šalis teikia humanitarinę pagalbą Palestinai per Jungtinių Tautų agentūras ir specialias ES programas. Daugiausia Lietuva prisideda prie vaikų ir paauglių gydymo, moterų padėties gerinimo. Anot Prezidentės, mūsų šalis pasiruošusi ir toliau teikti humanitarinę paramą Palestinai.

Susitikime aptarti ir abipusio bendradarbiavimo klausimai. Pasak Prezidentės, Lietuva yra atvira galimybėms plėtoti dvišalį dialogą su Palestina. Matome išties didelį potencialą stiprinti mūsų dvišalius santykius, ypač tokiose srityse kaip ekonomika, švietimas, kultūra. Lietuviškos įmonės, gaminančios baldus, maisto, cheminės pramonės produktus, jau dabar domisi galimybe eksportuoti savo prekes į Palestiną. Mezgami pirmieji ryšiai ir tarp mūsų mokslo įstaigų. Taip pat aktyviau galėtume bendradarbiauti kultūros ir turizmo srityse.

Ryšiai su Palestina plečiami dalyvaujant įvairiuose kultūros renginiuose, žurnalistų mainų programose, organizuojant piligriminį turizmą. Lietuva suinteresuota ir studentų mainais. Studentai iš Palestinos, naudodamiesi programa „Erasmus+“, jau dabar gali pasirinkti studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose. Iki šių metų pabaigos turėtų būti pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Vilniaus ir Betliejaus universitetų.