Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas atidengiant visiems Šeduvos žydams skirtą skulptūrą

Mieli Šeduvos žydams skirto paminklo atidengimo ceremonijos dalyviai,

šiandien atidengiamas paminklas Šeduvos žydams kartu yra ir visų Lietuvos žydų atminimo ženklas. Šeduvos miestelio istorijoje randame visos Lietuvos istorijos atgarsių – čia gyvenusi, dirbusi, kūrusi gausi žydų bendruomenė buvo tragiškai sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metais.

Lietuvos visuomenė nuolat ieško būdų pagerbti Holokausto aukas, įamžinti nužudytų mūsų piliečių atminimą, išsaugoti čia gyvenusių žydų kultūrinį palikimą. Didėjantis visuomenės sąmoningumas lemia, kad žydų kultūros išsaugojimas daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių tapo bendruomenės garbės reikalu.

Džiaugiuosi, kad turime vis naujų iniciatyvų išsaugoti mūsų visų bendrą praeitį. Šeduvos žydų memorialinio fondo projektas „Dingęs Štetlas“ reikšmingai prisideda prie Lietuvoje gyvenusių žydų kultūrinio paveldo išsaugojimo, visuomenės švietimo, Lietuvoje gyvenusių žydų atminimo pagerbimo, lietuvių ir žydų abipusio dialogo. Tikiu, kad prasidėjęs Šeduvoje jis sėkmingai tęsis ir kitose Lietuvos vietose.  

Atidengdami šį paminklą dar kartą įsipareigojame daryti viską, kad tragiški įvykiai niekada nepasikartotų. Lietuvos visuomenė buvo ir yra kuriama remiantis tarpusavio supratimu ir pagarba. Linkiu, kad ši prasminga Šeduvos žydų atminimo iniciatyva padėtų išsaugoti ir iš naujo pažinti žydų kultūrą ir istoriją. Nes ši istorija yra ir mūsų istorijos dalis.