Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba susitikime su litvakais Izraelyje

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba susitikime su litvakais Izraelyje
2015-10-21

Gerbiamieji renginio dalyviai,

dar neseniai apie litvakus buvo kalbama kaip apie Lietuvos istorinę egzotiką. Dingusią iš mūsų gyvenimo ir turinčią mažai ką bendra su dabartimi.

Šiandien litvakai girdimi ir matomi, o jų indėlis į Lietuvos ekonomiką, kultūrą ar mokslą yra sveikinamas ir vertinamas.

Lietuvos ir Izraelio santykiai kaip niekada geri. Nuosekliai remiame Izraelį tarptautinėje erdvėje, plėtojame tiek politinį, tiek ekonominį bendradarbiavimą. Šiais metais Izraelis atidarė ambasadą Vilniuje – tai svarbus žingsnis sutvirtinant abipusius santykius.

Šiuo metu Tel Avive vyksta Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas.

Šis svarbus renginys patvirtina ne tik dabartinių glaudžių ekonominių santykių svarbą, bet ir parodo perspektyvų ekonominio bendradarbiavimo potencialą, prie kurio neabejotinai prisideda ir litvakai.

Lietuva ir Izraelis yra laisvos ir nepriklausomos šalys. Artimai puoselėjame pamatines mūsų civilizacijos vertybes – demokratiją, žmogaus teises, tolerancijos kultūrą.

Mums bendri aktualūs globalaus pasaulio iššūkiai tarptautiniam saugumui – terorizmo ir agresijos grėsmė. Visi norime, kad santykiuose tarp tautų vienodai būtų girdimas visų valstybių balsas, vyrautų partnerystės ir geranoriškumo dvasia.

Mus vienija bendra istorinė praeitis. Turime skaudžių puslapių. Tačiau kartu galime prisiminti ir pasididžiavimo vertus momentus.

Lietuvos žydai ir jų palikuonys, pasaulyje garsėjantys litvakų vardu, atliko ypatingą vaidmenį kuriantis abiem valstybėms – ir Lietuvai, ir Izraeliui.

Litvakai buvo, yra ir bus vieni aktyviausių Izraelio visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų. Jie aktyviai reiškėsi visuose demokratinės Lietuvos seimuose – tiek tarpukariu, tiek atkūrus mūsų šalies nepriklausomybę. Daug kultūros, mokslo ir verslo atstovų ir toliau kuria būtent Lietuvoje ar garsina gimtosios šalies vardą pasaulyje.

Savo istoriją kuriame šiandien. Kokia ji bus, priklausys nuo mūsų geros valios ir bendrų pastangų. Todėl nuoširdžiai kviečiu Jus visus, Izraelyje ir visame pasaulyje gyvenančius litvakus – puoselėkime mūsų ryšius.

Ir šiandien, ir rytoj Jūs visuomet esate laukiami Lietuvoje. Čia ne tik Jūsų praeitis. Čia – tūkstančiai draugiškų, tolerantiškų ir geranoriškų žmonių, pasiruošusių įgyvendinti mūsų bendras idėjas.

Prisiminkime, kas mus vienija, ir kurkime ateitį kartu!