Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba geriausių 2014 metų disertacijų autorių apdovanojimų ceremonijoje

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba geriausių 2014 metų disertacijų autorių apdovanojimų ceremonijoje
2015-11-02

Gerbiami akademinės bendruomenės nariai,

prasminga tradicija tapę geriausių jaunųjų mokslininkų apdovanojimai kasmet skatina svarstyti nelengvus, tačiau būtinus klausimus apie mokslinį Lietuvos potencialą.

Ragina analizuoti mūsų mokslininkų konkurencingumą pasaulinėje erdvėje. Klausti, ar mokslo tyrimai ir jų rezultatai realiai prisideda prie Lietuvos ir pasaulio pažangos.

Jūs esate tie, kurie į šiuos klausimus atsakote savo darbais – unikaliais tyrinėjimais, peržengiančiais mūsų valstybės sienas. Idėjomis, tampančiomis mąstančio, ieškančio ir kuriančio pasaulio dalimi. Jūsų dėka Lietuva nebegyvena tik praeitimi.

Inovacijos, šiuolaikinis žvilgsnis į žmogų leidžia mums įvairiapusiškai suvokti dabartį ir jau šiandien prisiliesti prie ateities.

Brangūs mokslininkai,

jau daugybė metų Lietuvoje diskutuojame, kokiu būdu suartinti mokslą ir verslą, mokslą ir politiką, mokslą ir visuomenę.

Nėra abejonių, kad produktyvus dialogas didintų mūsų valstybės konkurencingumą, skatintų naujų darbo vietų kūrimą, ugdytų pilietiškumą.

Tačiau būtent Jūs privalote neleisti užmiršti, kad universitetai, mokslo institutai niekada nebuvo ir negali tapti tarnais, vykdančiais kitų valią.

Atvirkščiai. Būtent mokslas turėtų brėžti tiek politines, tiek ekonomines valstybės kryptis.

Taip, tai didžiulė atsakomybė. Todėl ją prisiimti ir kviečiu Jus – pačius darbščiausius ir kūrybingiausius jaunuosius Lietuvos protus.

Didžiuokitės tuo, ką jau pavyko pasiekti. Ir išdrįskite imtis iššūkių, kurie šiandien dar atrodo neįmanomi.

Sėkmės ir kantrybės Jums!