Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuva – pasaulio mokslo lyderių akiratyje

Pirmadienis, spalio 26 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį, spalio 27 d., 9.30 val. susitiks su didžiausio pasaulyje mokslo centro CERN direktoriumi, profesoriumi Rolfu-Dieteriu Heueriu ir Lietuvos mokslo akademijos prezidentu, profesoriumi Valdemaru Razumu. Į Lietuvą atvykęs CERN vadovas domisi galimybėmis toliau plėtoti ir stiprinti mokslinį bendradarbiavimą su mūsų šalies mokslininkais ir mokslo institucijomis.

CERN – didžiausias pasaulyje mokslinių tyrimų centras, įsikūręs Šveicarijoje ir Prancūzijoje. Šiame centre dirba pajėgiausi pasaulio mokslininkai iš 113 šalių – apie 2500 dirba nuolat, 12 tūkst. atvyksta įgyvendinti įvairius atskirus projektus. Šis tyrimų centras svariai prisideda prie pasaulio mokslo ir technologijų progreso – būtent CERN buvo sukurtas internetas, patobulinta radioterapija. Jame ieškoma atsakymų į sudėtingiausius mokslo klausimus, tokius kaip, kas yra tamsioji materija, kodėl egzistuoja gravitacija ir pan.

Pasak Prezidentės, šio didžiausio ir reikšmingiausio pasaulyje mokslo centro CERN susidomėjimas Lietuva rodo, kad mūsų šalies mokslininkai turi išskirtinių gabumų, o jų patirtis ir ekspertinės žinios yra itin vertinamos. CERN pritraukia tik pačius kompetentingiausius ir pajėgiausius mokslininkus iš viso pasaulio, todėl ir mūsų šalies mokslo atstovus, dirbančius įvairiuose CERN projektuose, pagrįstai galima priskirti prie pasaulio mokslo elito.

Mūsų šalies mokslininkai prisijungė prie įvairių CERN programų iškart po to, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. 2004 metais oficialiai pasirašyta Lietuvos ir CERN dvišalio bendradarbiavimo sutartis. Moderniausiame pasaulyje branduolinės fizikos centre CERN ir jo programose šiuo metu dirba apie 20 mokslininkų iš Lietuvos, įvairiose stažuočių programose patirties semiasi mūsų šalies mokytojai, studentai.

Susitikime Prezidentė ir CERN vadovas aptars mūsų šalies ir šio mokslo centro tolesnį bendradarbiavimą, galimybes pritraukti daugiau mokslininkų iš Lietuvos į CERN veiklą ir šalies mokytojų dalyvavimą šio mokslo centro vykdomose stažuočių programose. Taip pat bus kalbama apie kitąmet Lietuvoje rengiamą specialią CERN parodą, kurios metu Lietuvos žmonės turės galimybę iš arti susipažinti su šio centro išradimais ir technologijomis.