Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ES imasi veiksmingų priemonių migracijos krizei suvaldyti

ES imasi veiksmingų priemonių migracijos krizei suvaldyti
2015-10-16

Ketvirtadienis, spalio 15 d. (Briuselis). Europos Vadovų Tarybos posėdyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su kitų ES šalių lyderiais aptaria tolesnius veiksmus pabėgėlių krizei įveikti.

“Migracijos krizė turi būti sprendžiama nedelsiant ir iš esmės. Tam numatant visa apimančias priemones, kurios padėtų ne tik efektyviai suvaldyti migracijos srautus, bet ir įveikti krizės priežastis. Tai – ir tolesnis išorinių sienų stiprinimas, ir glaudus bendradarbiavimas su Turkija, Afrikos ir Balkanų valstybėmis, ES grąžinimo ir readmisijos politikos peržiūra bei veiksmingas jos taikymas realybėje”, – sakė Prezidentė.

Europos Vadovų Tarybos posėdyje buvo pateikti siūlymai įsteigti ES pasieniečių tarnybą, sukurti unifikuotą „išmaniųjų sienų” elektroninę registravimo sistemą, užtikrinti veiksmingą „karštųjų taškų” Italijoje ir Graikijoje, kurie padėtų atskirti tikruosius karo pabėgėlius nuo nelegalių migrantų, funkcionavimą.

Valstybių ir vyriausybių vadovai taip pat ragina sudaryti ES readmisijos sutartis su nelegalios migracijos kilmės šalimis, suteikti ES pasienio agentūrai „Frontex” mandatą vykdyti nelegalių migrantų grąžinimo operacijas, skirti finansinę paramą Pasaulio maisto organizacijai, JT vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos teikiamai humanitarinei pagalbai, patikos fondams Sirijai ir Afrikai.

Europos Sąjunga sieks sudaryti bendrą veiksmų planą su Turkija, kuris padės stabdyti migracijos srautą per šios šalies teritoriją iš Sirijos į Europą. Kartu su Afrikos šalių lyderiais Maltos sostinėje Valetoje lapkritį bus surengtas viršūnių susitikimas, kurio tikslas - kovoti su kontrabanda žmonėmis ir nelegalią migraciją palaikančiais kriminaliniais tinklais, sutarti dėl Afrikos šalių ekonominės bei socialinės situacijos gerinimo.

Aptariant padėtį Sirijoje Prezidentė pabrėžė, kad Rusijos kariniai veiksmai šioje šalyje dar labiau destabilizuos padėtį Artimuosiuose Rytuose ir paskatins didesnius migracijos srautus į Europą.

EVT posėdyje taip pat bus įvertinta ES pažanga gilinant ekonominę ir pinigų sąjungą. Didžiosios Britanijos Premjeras Davidas Cameronas pristatys pasiūlymus kaip reformuoti Bendriją, bei ketinimus surengti referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės ES.