Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dujotiekis su Lenkija atneš naudos visam regionui

Dujotiekis su Lenkija atneš naudos visam regionui
2015-10-15

Ketvirtadienis, spalio 15 d. (Briuselis). Briuselyje pasirašyta sutartis dėl strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio GIPL finansavimo. Sutartį, kurios pasirašymo ceremonija įvyko Europos Komisijoje, pasirašė Lietuvos ir Lenkijos dujų tiekimo paskirstymo operatorių – įmonių „Amber Grid“ ir „Gaz Systems“ bei už strateginių ES projektų įgyvendinimą atsakingos INEA agentūros atstovai.

Šalies vadovės teigimu, Lietuvos ir Lenkijos dujų jungtis, kuri sujungs izoliuotas Baltijos šalių dujų rinkas su kontinentinės Europos dujų rinka, turi didelę strateginę reikšmę visam regionui.

„Lietuva labai sėkmingai įgyvendina visus projektus savo energetiniam saugumui užsitikrinti. Prieš metus pasistatėme suskystintųjų dujų terminalą Klaipėdoje, šiemet bus užbaigtos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija. Šiandien Lietuva pasirašė sutartį dėl strateginio dujotiekio su Lenkija, kuris atneš naudos visam Baltijos šalių regionui“, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, GIPL dujotiekis ne tik užtikrins saugų ir patikimą dujų tiekimo kelią, bet ir prisidės užtikrinant energetinį šalies saugumą, skaidrią bei sąžiningą konkurenciją Lietuvos dujų sektoriuje.

GIPL dujotiekiui bus skiriamas dalinis finansavimas iš specialios Europos Komisijos programos CEF („Connecting Europe Facility“), kuri skirta energetikos ir transporto jungtims finansuoti. Strateginė dujų jungtis, kurios ilgis sieks daugiau nei 500 km, bus nutiesta iki 2019 m. pabaigos.