Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Didėja atsakomybė dėl įmonių bankrotų

Trečiadienis, spalio 28d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė savo inicijuotas ir Seimo priimtas Įmonių bankroto įstatymo pataisas.

Šios įstatymo pataisos leis paspartinti įmonių bankroto procesus, padaryti juos skaidresnius, efektyvesnius ir apginti kreditorių bei darbuotojų interesus. Jie galės greičiau atgauti jiems priklausančius pinigus ir turtą. 

Įmonių vadovams ir savininkams įstatymu nustatyta pareiga laikytis bankroto bylos iškėlimo terminų, įmonei tapus nemokiai. Jie taip pat negalės išvengti pasekmių, jeigu patys bus kalti dėl bankroto.

Įstatymu reglamentuota aiškesnė ir skaidresnė įmonės turto pardavimo iš varžytynių tvarka bei bankroto administravimo išlaidų ir administratorių atlyginimų apskaičiavimo tvarka. Šie atlyginimai yra susieti su administratorių veiklos rezultatais ir lėšomis, gaunamomis už parduotą įmonės turtą ir bankroto metu išieškotas sumas. 

Įstatymo pataisos padės įveikti ydingą praktiką, kai dėl bankroto reglamentavimo trūkumų kreditoriniai reikalavimai buvo padengiami vos 13 procentų. Tai atskleidė praėjusiais metais Valstybės kontrolės atliktas auditas. Bankrutavusių įmonių kreditoriai per pastaruosius penkerius metus buvo neatgavę net 2,43 mlrd. eurų pajamų, iš kurių valstybės biudžeto netekta dalis sudarė 434 mln. eurų.

Lietuvos teismuose yra nagrinėjama daugiau nei 4 tūkst. bankroto bylų. Vienos bankroto bylos nagrinėjimas teisme vidutiniškai trunka 2,3 metų.  Tai gerokai ilgesnė trukmė nei daugelyje kitų ES šalių.

Nuo šių metų pradžios jau įsigaliojo Prezidentės iniciatyva priimtos Įmonių bankroto įstatymo pataisos, kurios sudarė sąlygas bankroto administratorius parinkti naudojant kompiuterinę atrankos programą. Šios pataisos užkirto kelią nesąžiningiems susitarimams ir korupcijai bankroto bylose.