Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Aktyvesnis bendradarbiavimas – abipusė nauda Lietuvai ir Izraeliui

Aktyvesnis bendradarbiavimas – abipusė nauda Lietuvai ir Izraeliui
2015-10-20

Antradienis, spalio 20 d. (Jeruzalė). Izraelyje viešinti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su šios šalies Ministru Pirmininku Benjaminu Netanyahu. Tarptautinė saugumo situacija ir pastarųjų dienų smurto protrūkiai Izraelyje tapo šio susitikimo aktualija. Prezidentė pabrėžė, kad būtina stabdyti prievartos eskalaciją ir grįžti prie derybų stalo. Lietuva remia intensyvų politinį dialogą tarp Izraelio ir Palestinos.

Didelis dėmesys Prezidentės ir Izraelio Ministro Pirmininko susitikime skirtas Lietuvos ir Izraelio ekonominiam bendradarbiavimui. Pasak Prezidentės, ekonominių ryšių su Izraeliu stiprinimas turės teigiamą įtaką Lietuvos konkurencingumui, o pritrauktos investicijos sukurs daugiau darbo vietų mūsų šalies žmonėms.

„Turime pasinaudoti susiklosčiusia palankia situacija, kai susidomėjimas bendradarbiavimu yra abipusis. Izraelio verslas aktyviai domisi galimybėmis investuoti mūsų šalyje, o mūsų įmonės taip pat mato perspektyvas Izraelio rinkoje. Lietuva tikrai turi ką pasiūlyti verslui iš Izraelio – vieną sparčiausiai ES augančių ekonomikų, daug išsilavinusių specialistų, puikią transporto infrastruktūrą. Galime Izraeliui tapti vartais tiek į ES, tiek į Rytų Europos rinkas“, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, pastaruoju metu Lietuva stiprina savo ekonominę diplomatiją, o Izraelis – tarp Lietuvai svarbiausių ir patraukliausių rinkų. Mūsų šalis yra ypač suinteresuota bendradarbiavimu su Izraeliu tokiose srityse kaip inovacijos, moksliniai tyrimai, transportas, kibernetinis saugumas, turizmas, energetika.

Pernai Lietuvos ir Izraelio prekybos apyvarta siekė 44 mln. eurų, per pastaruosius penkerius metus prekybos apyvarta padvigubėjo. Pasak Prezidentės, Lietuvos ir Izraelio verslo abipusis susidomėjimas vis auga ir tikrai turi didžiulį potencialą.