Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prezidentės kvietimu į Lietuvą atvyksta Švedijos karališkoji pora

Prezidentės kvietimu į Lietuvą atvyksta Švedijos karališkoji pora
2015-10-07

Trečiadienis, spalio 7 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kvietimu į Lietuvą oficialaus valstybinio vizito atvyks Švedijos Karalius Karlas XVI Gustavas ir Švedijos Karalienė Silvija. Drauge su karališkąja pora mūsų šalyje lankysis ir Švedijos užsienio reikalų, verslo ir inovacijų, gynybos ministrai bei Švedijos verslo delegacija, sudaryta iš 30 didžiausių Švedijos įmonių atstovų.

Šalies vadovės teigimu, Lietuvą ir Švediją sieja artimi ir stiprūs ryšiai, grįsti bendromis vertybėmis ir nuoširdžia abiejų šalių draugyste. Abi valstybės, bendradarbiaudamos gynybos, energetikos, ekonomikos srityse, drauge skatindamos atsakingo verslo, inovacijų, mokslo ir technologų plėtrą, kuria saugų ir pažangų Baltijos jūros regioną. Glaudžius Lietuvos ir Švedijos žmonių tarpusavio ryšius vainikuojantis Švedijos karališkosios poros vizitas – mūsų šalių artumo ir vienybės simbolis.

Švedijos karališkosios poros valstybinis vizitas prasidės trečiadienį, spalio 7 dieną, Prezidentės ir Švedijos Karaliaus Karlo XVI Gustavo ir Karalienės Silvijos susitikimu. Jame bus aptartas abiejų šalių ekonominis ir kultūrinis bendradarbiavimas, regiono saugumo klausimai. Jau šių metų pabaigoje bus baigta tiesti Lietuvą ir Švediją sujungsianti „NordBalt“ elektros jungtis, todėl susitikime taip pat bus kalbama apie tolesnį bendradarbiavimą energetikos srityje.

Po susitikimo Prezidentūroje šalies vadovė drauge su karališkąja pora pagerbs žuvusius laisvės gynėjus Vilniaus Antakalnio kapinėse. 

Ketvirtadienį, spalio 8 dieną, Prezidentė drauge su Švedijos Karaliumi dalyvaus jubiliejinėje, jau dešimtą kartą vyksiančioje Švedijos verslo apdovanojimų teikimo ceremonijoje. Joje bus pagerbiami Lietuvos verslininkai, kuriantys novatorišką verslą, skatinantys socialinę verslo atsakomybę ir tvarią verslo plėtrą.

Pasak Prezidentės, šie apdovanojimai – puiki galimybė Lietuvos ir Švedijos verslui sustiprinti tarpusavio ryšius ir pasidalyti patirtimi bei idėjomis, kuriant atsakingą ir pažangų ateities verslą. Švedija yra viena didžiausių užsienio investuotojų Lietuvoje. Šiais metais tiesioginės Švedijos investicijos mūsų šalyje siekia 3,3 milijardo eurų.

Švedijos karališkosios poros vizito metu daug dėmesio bus skiriama Lietuvą ir Švediją jungiančiai Baltijos jūrai, jos ekologijai ir apsaugai. Penktadienį, spalio 9 dieną, šalies vadovė drauge su Švedijos Karaliumi ir Karaliene lankysis pajūryje, kur apžiūrės Naglių gamtos rezervatą Kuršių nerijoje, susipažins su delfinų terapija, lankysis Klaipėdos universiteto moksliniame laive „Mintis“ ir Palangos gintaro muziejuje.

Vizito Lietuvoje metu Švedijos karališkoji pora susitiks ir su Seimo bei Vyriausybės vadovais, lankysis Nacionaliniame mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC), Saulėtekio technologijų ir inovacijų slėnyje, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriuje „Litgrid“, Klaipėdoje apžiūrės rekonstruotą transformatorių pastotę, kuri yra neatsiejama elektros jungties „Nordbalt“ dalis.   ​

Švedijos Karalienė Silvija taip pat dalyvaus Seime rengiamoje vaikų literatūros konferencijoje ir apskritojo stalo diskusijoje, skirtoje kovai su prekyba žmonėmis. Karalienė taip pat lankysis Vilniaus universitete ir dalyvaus iškilmingame koncerte Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje.

Tai jau antrasis Švedijos karališkosios poros valstybinis vizitas Lietuvoje. Pirmasis vizitas įvyko Lietuvai atgavus nepriklausomybę 1992 metais. Švedijos Karalius Karlas XVI Gustavas su Karaliene Silvija mūsų šalyje taip pat lankėsi 2009 metais.

Pastaba žiniasklaidai

Detalesnė Švedijos karališkosios poros vizito Lietuvoje programa bus paskelbta artimiausiu metu.

Žiniasklaidos atstovų, norinčių filmuoti ir fotografuoti Švedijos karališkosios poros atvykimą į Vilniaus oro uostą spalio 7 d., maloniai prašome akredituotis el. paštu spauda@prezidentas.lt iki spalio 5 d., 17.00 val., nurodant savo vardą ir pavardę.

Vizito dieną prašome atvykti į Vilniaus oro uosto išvykimo terminalą, greitosios keleivių patikros punktą iki 12.30 val. Su savimi prašome turėti tapatybę patvirtinantį asmens dokumentą.