Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prezidentė sveikina Vokietiją su 25-siomis šalies suvienijimo metinėmis

Prezidentė sveikina Vokietiją su  25-siomis šalies suvienijimo metinėmis
2015-10-03

Šeštadienis, spalio 3 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino Vokietijos Federacinės Respublikos Prezidentą Joachimą Gaucką su 25-siomis šalies suvienijimo metinėmis. Šią dieną Vokietijoje minima nacionalinė šventė – Vienybės diena.

Šalies vadovė pabrėžė, jog šiemet Europa ir visas pasaulis minėjo Antrojo pasaulinio karo baigties septyniasdešimties metų sukaktį. Pasak Prezidentės, ši istorinė patirtis leido Europai aiškiai suvokti, kad žemynų skaldymas ir sienų statymas nėra tinkamas istorinės raidos kelias.

„Vokietijos Federacinė Respublika niekada nepripažino Lietuvos sovietinės okupacijos. Esame dėkingi už parodytą solidarumą ir Vokietijos žmonių simpatijas Lietuvos laisvės kovai. Mus jungia Berlyno sienos griūtis ir Baltijos kelias. Tai du Europos istorijai, Vokietijos vienybei ir Lietuvos nepriklausomybei reikšmingiausi istoriniai įvykiai“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Pasak Prezidentės, Lietuva ir Vokietija jau daugiau nei du dešimtmečius kaip partnerės ir sąjungininkės sėkmingai plėtoja abipusiu supratimu ir pagarba grįstą politinį dialogą, aktyviai vysto prekybinius, kultūrinius ir visuomeninius ryšius. 

Šalies vadovės teigimu, šiandienos iššūkių kontekste visos Europos Sąjungos šalys ir gyventojai turi progą dar kartą įvertinti svarbiausius europietiškumo principus, sąmoningai pasirinkti puoselėti ir stiprinti laisvės, demokratijos ir solidarumo dvasią. 

Prezidentė Vokietijos vadovui palinkėjo stiprybės ir ryžto puoselėjant Europos vertybes, o šaliai ir visiems jos žmonėms – visapusiško saugumo, gerovės ir vienybės.