Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

„NordBalt“ – tiltas į saugiausią energetikos sistemą

„NordBalt“ – tiltas į saugiausią energetikos sistemą
2015-10-09

Penktadienis, spalio 9 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su į Lietuvą valstybinio vizito atvykusiais Švedijos Karaliumi Karlu XVI Gustavu ir Karaliene Silvija Klaipėdoje apžiūrėjo elektros jungties „NordBalt“ keitiklių pastotę.  

„Švedija tapo Lietuvos energetinio saugumo garantu. Mūsų šalių partnerystę dar labiau sutvirtins elektros jungtis „NordBalt“. Tai bus ne tik praktinė, bet ir simbolinė jungtis. „NordBalt“ sujungs Baltijos šalis su viena saugiausių pasaulyje – Švedijos energetine sistema“, – sakė Prezidentė.

Sustiprinusios energetinius ryšius su Šiaurės šalimis Baltijos valstybės sumažins priklausomybę nuo Rusijos. Bus užtikrintas stabilus elektros energijos tiekimas už konkurencingą kainą.

Šis aukšto technologinio sudėtingumo projektas bendromis pastangomis buvo įgyvendintas per pusantrų metų. Jungtį sudaro aukštos įtampos nuolatinės srovės povandeninis ir požeminis kabeliai bei keitiklių stotys Lietuvoje ir Švedijoje. Kabelio ir pastočių gamintoja yra pasaulinė technologijų įmonė „Asea Brown Boveri“ (ABB), turinti didžiąją dalį švediško kapitalo.

Vasarą Baltijos jūroje buvo baigti visi darbai, susiję su „NordBalt“ kabelio tiesimu. Šis vienas ilgiausių pasaulyje 400 kilometrų ilgio jūrinis kabelis yra apsaugotas nuo laivų ir žvejybinės įrangos.

Lietuva nuo 2012 m. yra Europoje pirmaujančios ir skaidriai veikiančios Šiaurės šalių elektros biržos „NordPool Spot“ narė. Tačiau tik pradėjus veikti jungčiai Lietuva taps svarbi rinkos žaidėja ir galės ne tik prekiauti elektra per Šiaurės Europos šalių elektros prekybos tinklą, bet ir turės realų alternatyvaus energijos importo ir eksporto kanalą.

„NordBalt“ jungties atidarymas įvyks šių metų gruodžio 14 dieną.