Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės tostas iškilmingoje vakarienėje Švedijos Karaliaus Karlo Gustavo XVI ir karalienės Silvijos garbei

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės tostas iškilmingoje vakarienėje Švedijos Karaliaus Karlo Gustavo XVI ir karalienės Silvijos garbei
2015-10-07

Jūsų didenybės Karaliau ir Karaliene, Garbūs svečiai,

man didelė garbė pasveikinti gausią Švedijos delegaciją Lietuvoje. Šis karališkasis vizitas stiprina dviejų kaimyninių valstybių ryšius ir atveria abiem pusėms naudingų bendradarbiavimo galimybių.

Esame susitelkę plėsti nuolat stiprėjantį dialogą visose srityse.

Lietuva ir Švedija eina išvien ir budriai pasitinka šiandienos grėsmes mūsų šalių nacionaliniam, viso regiono ir Europos saugumui.

Bet labiausiai Lietuvos ir Švedijos draugystę stiprina ryšiai tarp mūsų žmonių ir kultūrų. Prieš kelerius metus Lietuva tikslingai pasirinko skandinavijos kaimynų kryptį kaip sektiną saugaus, sveiko ir klestinčio europietiškumo pavyzdį.

Šiandien mes dalinamės panašiomis kultūrinėmis ir socialinėmis idėjomis, vertybėmis ir gyvenimo būdu.

Iš švedų perimame veiksmingos ekonomikos ir tvarios plėtros principus. Mokomės solidarumo, tvarkos ir socialinės atsakomybės, kuriame sąmoningą visuomenę.

Kartu rūpinamės regiono ašimi – Baltijos jūra.

Šių metų pabaigoje savo partnerystę sutvirtinsime ir „NordBalt“ elektros jungtimi. Tai labai prisidės prie Baltijos regiono energetinio saugumo – kartu tai taps ne tik simboline, bet ir praktine mūsų šalių jungtimi.

Tikiu, kad, dar aktyviau išnaudodami savo jūrinę kaimynystę, mes išplėsime rinkas ir dalinsimės konkurenciniais pranašumais.

Jau matome sėkmingo bendradarbiavimo rezultatus – Jūsų šalis yra didžiausia investuotoja Lietuvoje. Neabejoju, kad Lietuvą Švedijos verslas renkasi ir todėl, kad čia randate modernių idėjų, darbščių ir sumanių darbuotojų, taip pat ir nemažai švediškos produkcijos gerbėjų.

Tikiuosi, kad vis daugiau švedų atras ir pamėgs Lietuvą.

Pakelkime taures už ištikimus draugus, už Lietuvos ir Švedijos draugystę, įveikiančią dvidešimt pirmojo amžiaus iššūkius.

För Sveriges blomstring och välstånd!