Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lietuvai – įvertinimas už savanorystę ir labdaringą veiklą

Lietuvai – įvertinimas už savanorystę ir labdaringą veiklą
2015-10-28

Trečiadienis, spalio 28 d. (Vatikanas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu apsilankė Maltos ordine, kuris tarptautinėje erdvėje turi ypatingą teisinį statusą. Ordinas veikia kaip atskira valstybė, turi savo Konstituciją, kala savo monetas, palaiko diplomatinius santykius su 104 valstybėmis, tarp jų ir Lietuva. Ordiną sudaro riteriai ir Pagalbos tarnyba. Lietuvoje veikia Pagalbos tarnyba, kurią globoja Vokietijos Maltos ordinas.

Daugiau kaip 80 tūkst. savanorių tinklą turintis Maltos ordinas veikia visame pasaulyje, teikdamas pagalbą skurstantiesiems ir ligoniams, pastaruoju metu ypatingą dėmesį skiria pagalbai pabėgėliams.

Susitikime su Maltos ordino Didžiuoju Magistru Kunigaikščiu Matthew Festingu valstybės vadovė aptarė šios organizacijos veiklą Lietuvoje, savanorystės ir pagalbos vieni kitiems projektus, jų svarbą kuriant socialiai atsakingą visuomenę.

Prieš 24 metus Lietuvoje įkurta Maltos ordino pagalbos tarnyba šiuo metu vienija beveik tūkstantį savanorių ir teikia socialinę paramą 28 Lietuvos vietovėse. Dešimtyje Lietuvos miestų veikia maltiečių įsteigti socialiniai vaikų dienos centrai, vykdomi „Maistas ant ratų“ ir „Socialinės priežiūros namų“ projektai, kurie teikia pagalbą vienišiems ir skurde gyvenantiems senoliams. Šiemet jau dešimtą kartą Lietuvoje vyks akcija „Maltiečių sriuba“.

Maltos ordinas prisideda prie kasmet Prezidentės inicijuojamos kalėdinės nevyriausybinių organizacijų mugės Prezidentūroje, kurios metu renkamos lėšos socialiai pažeidžiamiausiems žmonėms.

Už ypatingą Maltos ordino veiklą Lietuvoje, labdarą ir humanitarinių vertybių skatinimą Didžiajam Magistrui Prezidentė įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine.

Lietuvos Respublikos Prezidentei, aktyviai remiančiai Maltos ordino veiklą, už ypatingus nuopelnus skatinant labdaringą veiklą, savanorystę, humanitarines vertybes ir paramą kenčiantiesiems įteiktas aukščiausias Maltos ordino apdovanojimas „Pro merito Melitensi“ su aukso grandine.

„Daugiau nei dvidešimt metų maltiečių vykdoma labdaringa veikla Lietuvoje išmokė mus savanorystės, parodė, kaip galima padėti šalia esančiajam, ir dalintis tuo, ką turime. Šalyje kasmet daugėja savanorių ir pagalbos vieni kitiems projektų, mažinančių susvetimėjimą ir socialinę atskirtį, padedančių likimo išbandymus patiriantiems žmonėms. Visi galime prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, Maltos ordino veikla yra išskirtinis pavyzdys, kai skatinama savanorystė ir paprastais, bet veiksmingais būdais padedama labiausiai nepasiturintiems ir likimo nuskriaustiems žmonėms. Pasitikėjimą Maltos ordino veikla išreiškė ir Lietuvos žmonės. Skiriant 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio, 2014 metais mūsų šalyje šiai organizacijai buvo pervesta beveik 36 tūkst. eurų.