Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Jungtinių Tautų reforma – neišvengiama

Jungtinių Tautų reforma – neišvengiama
2015-09-30

Antradienis, rugsėjo 29 d. (Niujorkas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje kreipdamasi į pasaulio lyderius pabrėžė, kad Jungtinės Tautos nebeatitinka laikmečio iššūkių, todėl joms būtina neatidėliotina reforma.

Pasak Prezidentės, šiandien pasaulis įžengė į naują erą, kurioje primityviausios ir brutaliausios egzekucijos gyvuoja visai šalia naujų terorizmo apraiškų, moderniausio informacinio, hibridinio ir kibernetinio karo. Todėl būtina rasti greitą ir efektyvų veikimo būdą ir prisidėti prie taikos visame pasaulyje.

„Žmoniją krečia pabėgėlių krizė, teroristiniai išpuoliai, prievarta ir skurdas. Pasaulio žemėlapį keičia slenkanti ir agresyvi okupacija. Tačiau Jungtinės Tautos – organizacija, kuri pirmoji turėtų reaguoti į tokius reiškinius – vis dažniau lieka tik pasyvi stebėtoja, sumenkindama savo vaidmenį ir pamindama žmogiškąsias vertybes“, – sakė šalies vadovė.

Praėjusiais metais, siekdama perrašyti istoriją ir perbraižyti pokarinės Europos sienas, Rusija aneksavo Krymą. Prezidentės teigimu, tai didžiulis smūgis žmonijai, septynis dešimtmečius gyvenusiai be pasaulinių karų. Kartu tai dar vienas garsus perspėjimas, kad, nesugebėdamos ginti nepriklausomybės, suverenumo ir vienybės, Jungtinės Tautos leidžia nusikaltimams žmoniškumui plisti, augti ir nugalėti. 

„Įstatymų nesilaikymas ir žmogaus teisių pamynimas gimdo patį didžiausią blogį, ekstremistus, radikalus ir teroristus. Todėl negalime leisti, kad tai įsigalėtų. Privalome būti prisitaikę prie XXI amžiaus realijų ir turėti realių veikimo priemonių“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad visų mūsų pareiga – ginti žmogaus teises ir siekti atsakomybės, kai šios teisės yra pažeidžiamos, todėl paragino pasaulio lyderius JT Saugumo Taryboje nutraukti veto taikymą genocido, žiaurių nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų atvejais. Prezidentė pabrėžė, kad Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl Srebrenicos žudynių minėjimo ar tribunolo dėl „MH17“ numušimo vetavimas yra nepateisinami ir įžeidžia aukų atminimą. 

Lietuvos Respublikos Prezidentė taip pat atkreipė pasaulio lyderių dėmesį į pabėgėlių krizę, su kuria šiuo metu susiduria ne tik Europa. Pasak šalies vadovės, į šią globalią krizę turi reaguoti visas pasaulis, todėl jeigu nespręsime priežasčių, dėl kurių žmonės priversti bėgti iš savo namų, šis srautas nesibaigs, o konfliktai tęsis.